Hoogsensitiviteit

Wat houdt het nu precies in en ben jij het wellicht ook, hooggevoelig/ hoogsensitief?

De term “Hooggevoeligheid” is wetenschappelijk bewezen. Er is niks zweverigs aan en ik bekijk het vanuit een christelijk perspectief.

Ongeveer 20% van de mensheid is hoogsensitief, dat is 1 op de 5 personen. Aanzienlijk veel personen op de hele wereld hebben dus deze karaktereigenschap vanaf hun geboorte al meegekregen.

Hoogsensitieve personen (HSP) worden ‘fijngevoeliger’ geboren, hun zenuwzintuigstelsel neemt meer details waar en deze prikkels worden intensiever en uitgebreider verwerkt.

Annelies is ook naast HSP gespecialiseerd in HSS: de High Sensation Seeker, deze personen hebben behoefte aan afwisseling en uitdaging naast de ontspanningsmomenten. Voorkom onderprikkeling!

Ik ontmoet veel mensen in mijn praktijk die zich herkennen in deze aspecten:

  • zich teveel wegcijferen
  • zich teveel aanpassen
  • zich anders en onbegrepen voelen
  • gevoelig zijn voor sfeer of emoties van anderen
  • de lat hoog leggen tot perfectionisme toe
  • slecht tegen onrecht kunnen
  • te weinig hersteltijd nemen om alle prikkels (waargenomen informatie, geluiden en indrukken) te verwerken, zodat zij uit balans zijn geraakt of zichzelf kwijtgeraakt zijn.

Anders voelen

Iedereen is uniek gemaakt en de karaktereigenschap hooggevoeligheid is zoals God mij en vele gemaakt heeft. Voor mij is HSP een waardevolle kracht geworden. Want het is een prachtige en unieke eigenschap waar zoveel moois uit naar voren kan komen als je er mee weet om te gaan. Helaas weten veel mensen pas op latere leeftijd waar het ‘anders’ zijn/ voelen vandaan komt.

En dat is dus helemaal niet gek door zoveel te zien, te horen en vooral te voelen, is een hooggevoelig persoon sneller geboeid en sneller vermoeid.

Intens genieten, uitbundige vreugde en diepgaande contacten passen eveneens in het plaatje. Hooggevoelig kan zowel uitputtend als verrijkend zijn.

Van Valkuil naar Kracht – Samen met God

Daarnaast zorgde de vele herkenning van het hooggevoelig zijn, voor verdieping en verbinding en ben ik ook op dit vlak gecoacht en sterker geworden. 

Dineke

Hooggevoeligheid is een gave, een kracht van waaruit je mag leven.

Hoe kom je er achter of je hoogsensitief bent?

Neem contact op! Door een hooggevoeligheidtest af te nemen en jouw persoonlijke situatie door te nemen, kunnen we bekijken waar jij tegen aan loopt.

Het gaat mij om de vraag: hoe kan ik jou helpen met de hinder die jij ondervindt?

Door de (h)erkenning en inzichten kan jij jouw hoogsensitiviteit bekijken en ontdekken welke behoeften en grenzen jij nodig hebt! Van valkuil naar kracht, samen met God!

Leren omgaan én genieten van deze prachtige karaktereigenschap! Ja, dit is echt mogelijk!

Wist je dat er meerdere varianten van gevoeligheden zijn binnen het persoonlijkheidskenmerk hoogsensitiviteit?

Ik hoor regelmatig: ” Ik ben vast niet hooggevoelig hoor. Ik reageer niet zo heftig als mijn collega die wel zegt dat ze hooggevoelig is of ik heb geen last van kriebelende labels”. Toch kan jij wel sensitief/ gevoelig zijn maar dan op andere vlakken, omgevingsgevoelig of geurgevoelig.

TotalBalance heeft een uitgebreide hoogsensitiviteit test ontwikkeld.

Deze test is uitgebreider dan de test van Elaine Aron en onderscheid maar liefst 9 gebieden van hoogsensitiviteit. Hierdoor krijg je nog beter inzicht wat jouw top 3 gevoeligheden zijn (bijv omgevings,- visueel en geurgevoelig). Wat jouw belangrijkste hoogsensitiviteits-triggers zijn én hoe jij ermee kan (leren) omgaan. (Annelies is Senior coach bij TotalBalance coach, specialisatie HSP)

Aanbeveling: neem contact op met mij of iemand die hier écht in gespecialiseerd en getraind is.

Annelies van Pit Coaching is

dé christelijke coach bij hoogsensitiviteit!

ouder en kind

Heb God lief boven alles en je naaste als jezelf.

Vanuit de Bron leven & liefhebben, weten hoe je goed voor jezelf zorgt zodat je daarnaast ook weer kunt uitdelen naar je omgeving.